Tripp Trapp-stolen

Det er ikke mange som ikke har et forhold til Tripp-trapp-stolen. Den er å finne over hele verden og millioner av barn har hatt det norske designikonet som sin første stol. Egentlig het stolen bare Tripp Trapp, men ved lansering i 1972 ble det bestemt at den skulle lanseres som Tripp-trapp-stolen. Stolen er designet av Peter Opsvik og produseres av Stokke Gruppen på Sunnmøre. Selv om Norge har produsert en rekke store verdenskjente designere og møbler, er det få, om noen, som kan vise til en slik suksess som tripp-trapp-stolen har opplevd. Tripp-trapp-stolen har et meget karakteristisk design, og kjennetegnes ved de to platene som lett kan justeres i ulike høyder slik at barnet som bruker stolen kan sitte i riktig høyde i forhold til bordet, mens bena har støtte på den nederste platen. Stolen kan brukes fra barnet er gammel nok til å sitte oppreist, og kan justeres slik at barnet lett kan bruke stolen i mange år. Stolen kommer også med et avtagbart “magebelte” som holder barnet sikker på plass i stolen. Når barnet er eldre kan magebeltet fjernes slik at barnet selv kan klatre opp og ned av stolen. Stolens Z-design gjør at den er utrolig stabil, og barnet kan lett klatre opp på stolen uten av den vil velte over. Hele tanke bak stolen var i følge designeren Peter Opsvik å skape en stol som kunne benyttes av barnet i mange år, og som var så sikker at man uten bekymring kunne sette barnet alene i stolen. Ifølge Stokke, som har produsert stolen i alle år, ble det mellom 1971 og 2015 solgt godt over 5 millioner tripp-trapp-stoler verden over. Etter at stolen ble vist på NRK tv i 1974 tok salget av for fullt, og i løpet av 6 måneder solgte Stokke over 20.000 stoler. Pågangen var så stor at man på et tidspunkt opererte med en venteliste på over 2 måneder.

Peter Opsvik

Peter Opsvik er en norsk industridesigner og jazz-saxophonist. Som møbeldesigner er han mest kjent for Tripp-trapp-stolen, men som designer har han en allsidig bakgrunn. Den startet ved Bergen kunsthåndverkskole hvor Opsvik studerte fra 1956 til 1961, og etter Bergen kunsthåndverkskole jobbet han ved ulike møbelverksteder før han i 1963 søkte opptak til Statens håndverks- og kunstindustriskole, hvor han studerte i 2 år. Han studerte også i 1 år i Essen i Tyskland, før han vel hjemme i Norge fikk seg jobb ved Tandbergs Radiofabrikk, hvor han designet bærbare radioer i perioden 1967 til 1970. Samtidig som han designet radioer for Tandberg, ble han kontaktet av Stokke fabrikker som ønsket å ansette han som designer ved deres møbelfabrikk. Opsvik var fornøyd med jobben hos Tandberg og hadde heller ingen ønsker om å flytte til Sunnmøre. Løsningen ble at de to partene skrev en frilansavtale. Etter kort tid leverte Opsvik sitt første design til sin nye oppdragsgiver. Stolen, som fikk navnet Oase, ble raskt fulgt opp av stolen Inka året etter. Etter å ha levert to nye design på kort tid bestemte Opsvik seg for å si opp jobben hos Tandberg og startet sitt eget designbyrå sommeren 1972. Senere samme år leverte han designet til det som skulle bli et fenomen verden over. Tripp-trapp-stolen ble satt i produksjon høsten 1972 og ble lansert i tid til jul. Selv om Tripp-trapp-stolen er hva Opsvik er best kjent for, har han også i årene etter lansert en rekke store designsuksesser som stolene Variable i 1979 og Gravity i 1983, og Thatsit i 1991. Alle stolene ble produsert i samarbeid med Stokke fabrikken.

Rettsaker

Som det ofte er med suksessfulle produkter, dukker det også opp billige kopier. Tripp-trapp-stolen har vært forsøkt kopiert mer enn 150 ganger, og etter utallige rettssaker er produktet i dag beskyttet i store deler av verden.