Stressless

Stressless er trolig en av de aller største innovasjonene man har sett innenfor møbeldesign på hundre år. I dag er den norskutviklede stolen å finne i alle land over hele kloden, men det mange ikke er oppmerksom på er at det hele startet på en møbelfabrikk på Sunnmøre i lille Norge. Da Ekornes-fabrikken introduserte stresslessen i 1971, var det den første hvilestolen designet for å møte kroppens behov for bevegelse og støtte når man sitter. Den karakteristiske stolen, som i dag er å finne trygt plassert foran millioner av TV skjermer verden over, var en revolusjon i komfort og funksjonalitet og ble snart en internasjonal suksess. Selv førti år etter at den kom på markedet er stressless den største norske suksesshistorien innen møbeldesign.
Stressless er i dag et registrert varemerke og beskyttet under en rekke patentlover. Den er fortsatt kjent som den ultimate hvilestolen, og gir deg patenterte funksjoner som du ikke finner på andre hvilestoler, fra glidesystemet som følger de minste bevegelsene, til Plus ™ -systemet for riktig nakke- og lumbalstøtte.

Historien

Historie til stresslessen starter med at J.E. Ekornes starter sin egen møbelfabrikk 1934. Fabrikken som førti år senere skulle revolusjonere møbelindustrien ble etablert med bare tre ansatte og maskiner produsert i Tyskland. Møbelindustrien hadde nettopp blitt etablert på Sunnmøre, og grunnleggeren Jens Ekornes så et stort potensiale i den nye bransjen. Det første fabrikken produserte var madrasser, og det vi i dag kjenner som Svane-madrassen var det første produktet til å komme ut av den nye fabrikken. Ekornes hadde funnet inspirasjon i en danskprodusert madrass som brukte stålfjærer og trerammer for å gi best mulig komfort. Ekornes så umiddelbart at designet kunne forbedres og startet derfor produskjon av en madrass som i dag er anerkjent som en av de beste på markedet. Etter suksessen med sin nye madrass dro Ekornes til USA hvor han tok seg jobb ved en madrassfabrikk for å lære mer om handelen og markedsføring. Mens han var borte, så hans brødre Martin og Leif etter virksomheten på fabrikken hjemme på Sunnmøre. Etter flere år i USA vendte Jens Ekornes hjem til Sunnmøre med mye ny kunnskap, og ikke minst nye maskiner som ga dem mulighet til å mer enn doble produksjonen.

Det var ikke bare nye maskiner og kunnskap om madrasser Ekornes hadde med seg hjem fra USA. I løpet av sin tid i USA hadde han besøkt en rekke amerikanske fabrikker og møbeldesignere. Han hadde planene klare for en helt ny linje med møbler, og i 1943 lanserte Ekornes sin aller første kolleksjon med salongmøbler. I likhet med hans madrasser ble også den nye kolleksjonen meget godt mottatt av det norske folk. Etter flere år med nye kolleksjoner og stor suksess kom Ekornes ut med sin banebrytende stressless i 1971. Ekornes hadde jobbet med stolen og det unike glidesystem i en årrekke før han mente den endelig var klar for markedet. Selv om Ekornes-fabrikken gikk meget bra, og de leverte gode salgstall år etter år, skulle lanseringen av stressless overgå alle forventninger. Allerede det første året solgte Ekornes stresslesstoler for over 1 millioner kroner. 6 år senere kom den første stolen med den nå karakteristisk trefoten. Bare 4 år senere bekket Ekornes det magiske 100 millioner kroner i salg. To år senere brøt stressless nye rekorder da stol nummer 500.000 forlot fabrikken og eksporten av stressless nådde 100 millioner kroner. Helt siden starten har Ekornes jobbet iherdig med å videreutvikle stresslesskonseptet og i dag har vi både Plus™ systemet og en egen linje med stressless sofaer. Stressless vil trolig for all overskuelig fremtid være den aller største suksessen en norsk designer og møbelfabrikk står bak.