Lars E. Hole (Hole Design)

Lars E. Hole er en norsk møbeldesigner som til daglig driver Holedesign med eget utsalgssted i Oslo sentrum. Hole har bakgrunn fra Bergen kunsthåndverkskole, Statens håndverks- og kunstindustriskole, samt London school of design. Etter endt utdannelse jobbet Hole ved flere ulike designhus i London før han vendte nesen hjemover og åpnet sitt eget designstudio i Oslo i 2000. Fra studioet sitt leverer Hole og kompani i dag spesiallagede møbler og interiør til både det private og offentlige. Ifølge Hole selv er fokuset å designe tidløst design og funksjon, både i møbler og interiør. Hole leverer i tillegg til spesialtilpassede møbler, tepper, lamper og annet interiør. Hva enn kunden ønsker kan Hole levere. HoleDesign har også spesielisert seg på såkalte totale interiørløsninger, hvor man ved hjelp av møbler og farger går for en 3D visualisering.

Filosofi

Holedesign startet i 2000 med møbelsystemet han ga navnet “L1”. Systemet er oppkalt og nummerert som Lars Ernst Holes første møbelsystem. Dette systemet, som startet det hele, har siden vært en hjørnestein i alle design som bærer Holes navn. Selv om det aller første systemet har fulgt Hole i alt sitt arbeid de siste 17 årene, har han utviklet en rekke nye serier og ulike typer møbler. Hole har alltid hatt som en følgeregel at alle hans design skal inneholde nye designelementer, og han bruker en lang rekke ulike stoffer og materialer i sitt arbeid. Med fokus på å alltid bruke miljøvennlige, bærekraftige materialer som stål, tre og stein, har Hole de siste årene etablert seg som en av de mer spennende norske designerne. Med slike materialvalg som Hole er blitt kjent for er man alltid sikret kvalitet og lang levetid. At hans design skal ha lang levetid, og ikke fremstå som masseproduksjon, er sentralt i alt hans arbeid.

Hole klarer med sitt design på en meget elegant måte å balansere mellom lang levetid, tunge materialer, lekenhet og håndverk av ypperste kvalitet. Når man velger å jobbe med så markante materialer som Hole har valgt, har det lett for at det hele blir tungt og noe dystert. Hole klarer dog på en flott måte å beholde lekenheten i sitt design. Med bruk av uventede og kontrastende elementer skaper han et design som både tiltrekker og støter fra.

En klar forkjærlighet til trevirke

Alle som noen gang har sett et verk designet av Hole vil forstå hva vi mener når vi sier at han har et kjærlighetsforhold til trevirke. Det er ikke et eneste møbel som forlater Hole som ikke inneholder tre. Bruken av så mye tre kan i mange tilfeller overta fokus fra et ellers flott møbel, men Hole viser sin enorme evne til å balansere de ulike materialene, og overrasker i måten han bruker trevirke i sin mest naturlige stand. Hole har selv uttalt når han har blitt konfrontert med sitt forhold til trevirke at: “Trevirke har en varme som tilfører noe ekstra til ethvert møbel, i vårt hektiske samfunn trenger vi alle de referanser vi kan få til naturen”.

Metal og stein

Hole har alltid brukt en del stål i sitt arbeid. Han har lekt seg med en rekke ulike metaller og både stål, rustfritt stål og aluminium har vært å se i hans arbeid gjennom karrieren. Hole har med sine uventede kombinasjoner bevist at ulike elementer kan tilføre hverandre både varme og funksjon. De senere årene har han også lansert flere nye linjer hvor han utfordrer designregler ved å ta i bruk svart stål, messing, kobber og stein. Hole har også funnet nye bruksområder for marmor. Marmor er en steintype man sjelden eller aldri ser på annet enn bordtopper og baderomsinteriør, men i hendene til en nytenkende designer som Hole har den gamle storheten fått en ny vår.