Arne & Carlos

Skandinavene Arne Nerjordet og Carlos Zachrison er høyt ansette designere, tekstilartister og forfattere. De er best kjent for sine håndbøker og deres originale, fargerike og visuelt slående design. Deres arbeid er sterkt påvirket av deres skandinaviske bakgrunn og deres hverdag som de tilbringer i landlige omgivelser på Valdres, ca. 170 km fra Oslo. De to har jobbet sammen i mange år og helt siden 2002 har de vært kjent under sine kunstnernavn Arne og Carlos.

I 2010 ble Arne og Carlos første håndbok, ‘Julekuler. 55 julekuler du kan lage selv’, en umiddelbar norsk bestselger og ble året etter en bestselgende bok i Nord-Amerika, Europa og Asia. I dag har Arne og Carlos publisert 8 bøker og solgt over 500.000 bøker over hele verdenen. Deres bøker er tilgjengelig på norsk, engelsk, dansk, nederlandsk, estisk, finsk, fransk, tysk, islandsk, italiensk, japansk, koreansk, russisk, spansk og svensk.

Arne og Carlos’ arbeid er på permanent utstilling ved to museer i Oslo. Både ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og Norges museum for kulturhistorie kan man se det meste av deres arbeid de senere årene. Deres arbeid har også blitt vist på The Louisiana Museum of Modern Art i Danmark og The Gwangju Museum of Modern Art i Sør-Korea. I anledning Arne og Carlos sitt ti-årsjubileum satte Statens kunstmuseum for arkitektur og design sammen en soloutstilling av duoens arbeid. Utstillingen ble senere vist frem på museer og kunstgallerier over hele Norge de tre påfølgende årene.

De to skandinaviske designerne har samarbeidet med mange prestisjefylte internasjonale merkevarer, blant annet det high-end japansk motemerket Comme des Garçons. I dag designer og jobber de tett med Rowan-, Schachenmayr- og Regia garn.

Arne og Carlos’ kreative base ligger 170 kilometer nord for Oslo. I fjellområdet kjent som Valdres har de to funnet sitt perfekte hjem og studio. Mellom innsjøer og fjell vil besøkende finne en nedlagt jernbanestasjon som Arne og Carlos har omgjort til sitt eget eklektiske designstudio og hjem. På denne idylliske beliggenheten absorberer Arne Nerjordet og Carlos Zachrison de rike tradisjonene i skandinavisk kunst og håndverk, samtidig som de legger til egne personlige inspirasjoner i alle sine verk.

Samarbeid om garn

De senere årene er det spesielt Arne og Carlos sitt arbeid med garn og strikking som har gjort dem til kjendiser i Norge og verden forøvrig. Duoen har nærmest på egenhånd sørget for at strikking igjen er kult. Hobbyen som i mange år var bare for bestemødre, er takket være deres arbeid blitt en av de raskest voksende hobbyene i Norge. Grunnet deres unike tilnærmelse til et gammelt håndverk har Arne og Carlos i flere år hatt et løpende samarbeid med Regia-, Schachenmayr- og Rowan garn. I begynnelsen av 2015 lanserte duoen sin første linje med vakre Regia sokkegarn, inspirert av sin skandinaviske kulturarv. De har nå gitt ut totalt 4 utgaver og 21 fargekombinasjoner. Arne og Carlos har også designet egne mønstre for Schachenmayr-garn, som er tilgjengelige over hele verden.

Bøker

Selv om mange vil forbinde Arne og Carlos med garn og strikking, har duoen gitt ut en lang rekke bøker med tips til prosjekter og hobbyer alle kan kose seg med.

Blant bøkene finner vi blant annet en bok om hvordan man selv kan lage slippers, en bok som forklarer i detalj hvordan du kan kan lage din egen scrapbook, en bok som viser en mer enn 80 tips til ulik påskepynt, og selvsagt flere strikkebøker som viser hvordan man kan strikke alt fra gensere med en tvist, til dekorative fugler og strikkedukker.

Arne og Carlos har gjennom mange år vist seg som allsidige designere og kunstnere som skaper noe for massene. Man kan enten lage alt selv ved å følge deres instrukser, eller man kan kjøpe et ferdig produkt.